TYSKLANDSOPPLEVELSER    

 

31. januar 2003

Politiet?!!

 

Det begynte med at jeg ble vekket av politiet. Må jeg komme med en gang? spurte jeg. Ja, med en gang, svarte politimannen bestemt.

 

Det var min samboer som hadde parkert på Stopp Forbudt, og hadde glemt hele bilen. Hvis ikke blir den borttauet, sa han. Jeg fikk meg en nydelig morgentur i halvmørket ved halvåttetiden, nedover gata dit hun hadde glemt bilen. På begge sider av gata stod biler tett i tett, dekket av et ti centimeter tykt snølag. Det snødde fortsatt med julestemningstetthet. En del mennesker stod og lenset bilene sine for snø.

 

En vakker morgen
Det var en vakker morgen. Helt til jeg oppdaget hvor samboeren hadde parkert. En diger flyttevogn stod midt i gata og ventet på å losse. Den sperret all trafikk.

 

Dessverre var dørlåsene igjenfrosset. Ingen dører lot seg åpne. Bilen så ut som en iglo. Mens jeg fortvilt strevde med å brekke nøkkelen i låsen, kom dama som ventet på å få losset flyttelasset. Hun var ikke blid. Skulle sende regning for ventetida. De er dyre, sa hun. Og det tvilte jeg ikke på. Der stod det gudene vet hvor mange mann, og den megavogna! Politiet, derimot, var meget vennlige, som alltid i Tyskland. De opptrer som servicepersonale for befolkningen.

 

En vennlig fyr lånte meg lighter, og jeg slapp unna.

 

Mot Bjørnesjøen
Noe senere stabla jeg langrennsskia inn i vogna og dro ut i Stuttgartmarka, 4 km nord for byen, altså ”Nordmarka”. Det hang vakker, hvit snø på trærne. Isen på vannene viste tildels overvann, og det var lite folk ute denne tidlige fredagsettermiddagen.

 

På ”Tryvannstua”, flott beliggende med utsikt over Bjørnesjøen, gjorde det godt for gane, kropp og sjel å innta Glühwein og villsvin med Semmelknödel og blåkål. Kålen var mørkeblå, nærmest lilla. Villsvinet smakte omtrent som hvalkjøtt, og lignet hvalen i konsistensen også, fast kjøtt. De Knödelgreiene viste seg å være noe lignende potetbollene man kan kjøpe på Sør- og Vestlandet. Stua var bra besatt av pensjonister på snøvandring uten ski.

 

To horer?
Da jeg ble sittende alene, kom det noe som så ut som to horer og spurte om de kunne sette seg ved bordet. Ja, selvfølgelig, svarte jeg. Ved nærmere betraktning så de ut til å kunne nærme seg horenes pensjonsalder. Men dessverre, fordi jeg nok glante litt for tydelig, oppdaget de et annet ledig bord.

 

En supermann
Ved disken stod en som lignet mistenkelig på supermann. Baksiden av hjelmen blinket hurtig med juletrelignende, røde lys, temmelig inntrengende. Det var en hobbycrossyklist.

 

Lykkelig ute igjen, gryntet villsvinet i magen, og Glühweinen glødet i hodet. Da slo sola til, og gjorde alt fortryllende vakkert. En halvgammel mann stanset nedenfor meg. Se på den vakre, blå himmelen, over den hvite snøen, sa han til kona. Et vakkert bilde, og attpå til med en skiløper i forgrunnen. Det er ikke så ofte man opplever det her i Stuttgart, sa han lett forlegen til meg.

 

(Odd Magne Hansen)

Tyskland-siden

 


På ski over de syd-tyske marker

På karneval i Stuttgart

EM i fotball - en annerledes finalefortelling

Anmeldelse av Sommer-Stuttgart