BRAGE FORLAG 

Om sonetten

Sonetten oppstod på Sicilia rundt 1230 e. Kr. Den har alltid 14 linjer, delt i fire vers, der de to første har fire linjer, og de to siste tre linjer. Rimmønsteret i de to første versene er abba, abba. I dette eksemplet på en sonett er formen mer utførlig forklart.

Francesco Petrarca (1304-1374), var en italiensk dikter og lyriker. Han utga en samling med mer enn 300 dikt, derav en rekke sonetter, på midten av 1300-tallet. Der beskriver han sin kjærlighet til en gift kvinne, og sin langvarige sorg over hennes tidlige død. Petrarca møtte kvinnen, Laura, første gang på langfredag i 1327. Hans sonettsamling ble utgitt av forleggeren Carl Friedrich Ernst Frommann i Jena i 1806, og var en viktig inspirasjonskilde for Goethe og hans daglige omgangsvenner i desember 1807.

De første sonetter på tysk utkom på midten av 1500-tallet, oversatt fra italiensk og hollandsk.


„GOETHES BLÅ SONETTER“ AV ODD MAGNE HANSEN

I tillegg til Hansens egne 136 sonetter, har boken en egen avdeling med 20 Goethe-sonetter. Av disse er 19 hentet fra Hansens gjendiktning fra 1997, i boken „Johann Wolfgang von Goethe: Dikt“. Et par av disse har undergått mindre endringer, mens én er mer omfattende revidert.

Helt til slutt, en ny gjendiktning av Goethes kanskje mest berømte dikt, „Wandrers Nachtlied“.

Ekte Ski-gutt
Odd Magne Hansen er født og oppvokst i Ski, og er nå bosatt på Langhus, i den tiden han ikke er i Tyskland. Med boken „Goethes blå sonetter“ debuterer Hansen som forfatter, med egne dikt, etter å ha gitt ut gjendiktningen „Johann Wolfgang von Goethe: Dikt“ i 1997 med tildels gode kritikker.

Sonettsamling
Uten at vi skal påstå å ha en fullstendig oversikt over landets diktutgivelser, tør vi hevde at det er en sjeldenhet at det utgis sonettsamlinger. Vi kjenner til „Norges Dæmring“ av Johann Sebastian Welhaven fra 1834, ellers har blant annet André Bjerke, Hermann Wildenvey og Jon Harald Rydne hatt enkelte sonetter i noen av sine diktsamlinger.

De tradisjonelle sonettene har et strengt verse- og rimmønster - alltid med 14 linjer. På side 181 i boken gjengis litt av sonettens historie.

Freske fraspark
Dette er blitt en bok med et friskt, levende språk, som de fleste vil finne behag i - og til dikt å være - lett å forstå. Gjennom 136 sonetter går Hansen hardt til verks, og slår i mange retninger. Særlig får religion, og måten samliv leves ut på i dagens samfunn, gjennomgå. Sex (erotikk) er et vesentlig element i flere saftige sonetter. Sensasjonspressen unngår heller ikke knallharde spark.

Men mange av diktene handler også om positive og romantiske stemninger, mens andre igjen har en humoristisk innfallsvinkel.

Dikt fra Ski
Noen av sonettene henter sitt innhold fra opplevelser i Tyskland, og fra reiser i Polen og Sveits. Ellers har boken flere dikt om/fra Ski.

Ingen litterære forbilder, men
Hansen sier han har hatt stor glede av å lese dikt av Ibsen, Bjørnson, Nordahl Grieg, Rudolf Nilsen, Wildenvey, Øverland, Jørgen Moe, Bjerke, Hagerup og Vold, og at han også har stor sans for poesien til Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde og Bob Dylan.

Noen personlige data om forfatteren
Odd Magne Hansen er født og oppvokst i Ski, og har ellers bodd i Porsgrunn, Namsos, Oslo og Stuttgart. Militærtjenestetiden tilbrakte han på Gardermoen, Holmenkollen, i Stavern og Rygge.

I mange år aktiv i fotballgruppa i Langhus IL i voksen alder, i barndommen til og med guttelaget, i Ski Idrettslag.

Brage Forlags nettsted
På Brage Forlags nettsted www.BrageForlag.no (omtalt i Østlandets Blad 8. januar 2000) har Odd Magne Hansen en egen
hjemmeside. Nettstedet inneholder også "Tysklandsiden", et kulturformidlingsted mellom Tyskland og Norge, bl. a. med stoff om hvordan det er å være norsk i Tyskland. Her kan du også om lese dagligdagse opplevelser, små pikante nyheter, og om litteratur, Bundesliga og rock.

Hva leserne skriver om boken: Lesermail

Spør bokhandleren din om han har boken!
(Hos ham har du den gratis til gjennomsyn! I noen minutter.)

I salg nå   -    hos alle velassorterte bokhandlere!

202 sider        Pris kr 248,-        ISBN 82-91881-01-4

  Haugen Bok
  SØK OG KJØP:
  Odd Magne Hansen: Goethes blå sonetter


Hjemmesider:

Johann Wolfgang von Goethes hjemmeside     Odd Magne Hansens hjemmeside


Boka Johann Wolfgang von Goethe: „Dikt“, ISBN 82-91881-00-6, pris kr 228,- innb., er også til salgs i bokhandlene. Men kan også bestilles direkte fra Haugen Boks internettbokhandel. Den dukker da opp i postkassen om et par dager - portofritt.

  SØK OG KJØP:   Johann Wolfgang von Goethe: Dikt
  Til norsk ved Odd Magne Hansen

Toppen av siden                 Home
   Her starter presentasjonen av Goethes blå sonetter       Lesernes anmeldelser        Hva er en sonett?
   Et løssluppent intervju       Odd Magne Hansens hjemmeside      Presentasjon av J. W. Goethe: Dikt   

Dagbladet-annonsen