3. oktober 2001
_____________________________________________________________________

3. oktober er Tysklands 17. mai
_____________________________________________________________________

Den tyske nasjonaldagen feires ikke med sang, flagg og jubel. -Det er bare en ekstra fridag, en dag man kan sove ordentlig ut på, sier fru Schmitz fra Stuttgart.

Og akkurat det mener nok de fleste tyskere. Dagen her i byen er utrolig stille, det virker som alle og enhver sover. Og grunnen er klar: den jevne Heinz Tysker er så lite nasjonalistisk du overhode kan forestille deg. Har du et flagg i hagen eller på balkongen, kan du lett bli mistenkt for å ha nazistiske sympatier. Bare på idrettsbaner blir det sett på som noenlunde stuerent å vifte med det tyske flagget.

-I Norge må alle barn gå i tog og vifte med flagg på 17. mai, og nesten alle, ung, gammel, små barn, tøffe typer, ja alle som med og uten hjelp kan bevege seg, går ut og ser på, forteller vi til en måpende fru Schmitz. Da går hun tilbake til hagearbeidet.

Nasjonaldagsfeiringen i Tyskland består stort sett av taler av de øverste politikerne i store saler, med klassisk orkestermusikk innimellom. I år var den polske statsministeren hovedtaler på den høyeste offisielle feiringen, som fant sted i byen Mainz i delstaten Rheinland-Pfalz. Denne feiringen går på rundgang mellom de 16 Bundeslandene (delstatene).


_____________________________________________________________________

_____________________________________ Goethes hjemmeside _____________________________________


Til toppen

Stor-nyheter i Tyskland
Smånytt fra Tyskland
Tysklands-opplevelser

Bob Dylan-siden
Tyskland-siden

All tekst: ©Brage Forlag

____________________________________________________________________________________________