BRAGE FORLAG             BRAGE FORLAG             BRAGE FORLAG             BRAGE FORLAG      

26. mai 07:

Tyske langrennsløpere dopet?

Det er et super-gau i tysk sykkelsport nå. Den profesjonelle rennstallen T-Mobile (tidl. Telecom) skjelver i sine grunnvoller etter at den ene stjerna etter den andre tilstår å ha dopet i årevis, med EPO. I alt har i skrivende stund 7 ryttere tilstått: Bjarne Riis, Erik Zabel, Udo Bölts, Bert Dietz, Christian Henn, Brian Holm og Rolf Aldag.

To leger på Sportsklinikken ved Universitetssykehuset i Freiburg har tilstått å ha satt EPO-sprøyter. Det er nå kommet fram, at Sportsklinikken har stått bak det omfattende dopingprogrammet. Det nystartede Team Telecom hadde en dårlig sesong i 1995. Prestasjonene til teamet eksloderte året etter, og toppet seg med Tour de France-seieren til Bjarne Riis, og året etter, Jan Ulrich.

Særlig brisant: Sportsklinikken har ikke bare tjent sykkelsporten, men også en rekke andre sportarter. Særlig utholdenhetssports-arter. Om Sportsklinikken i Freiburg også står bak den plutselige tyske fremgangen i langrenn da Jochen Behle ble Bundestrainer, skal vi ikke ha sagt så mye om. Men det fins paralleller: Fremgangen var da også plutse-lig, og gjaldt ikke bare Axel Teichmann, som ble verdensmester i 2003, men hele laget, etter at Behle hadde reformert alt som var av support for løperstallen.

Det er verd å merke seg at samtlige av de som nå tilstår, (selvsagt) har nektet plent for doping, helt fram til nå, og de sier at kontrollsystemet fortsatt har store luker.

Universitetsklinikk Freiburg har med øyeblikkelig virkning innstilt all support for sportsutøvere. Det vil bli interessant å se hvilke virkninger det vil ha for pres-tasjonene til tyske idrettsmenn og -kvinner fra nå av.

28. des 06:

Nobelprisvinner Günter Grass med ny diktsamling til våren

Nyhetsmagasinet Focus melder at Günter Grass kommer med ny bokutgivelse til våren. Det skal dreie seg om en samling lidenskapelige utskjellinger - i diktform - av kritikere til hans selvbiografi. Grass mener mange av disse har kritisert ham på feil grunnlag.

Günther Grass forrige diktsamling, fra 2003.

Det dreier seg om at han først i selvbiografien "Beim Häuten der Schwiebel" (Skrelling av løken) fra i høst tilkjennega at han var soldat i Waffen-SS i de siste krigsmånedene.

Grass mener kritikerne av hans lange taushet om sin tjeneste i Waffen-SS ikke har tatt hensyn til helheten i selvbiografien. Og man kan være spent på diktene - som ifølge Focus vil få boktittelen "Dummer August" - Grass er ikke kjent for å være tilbakeholden som kritiker...

10. des. 06:

Terje Nordby med hørespill i tysk og østerriksk radio

 

Nordmannen Terje Nord-by har slått til med et en times hørespill i østerrikes statskanal ORF. Suksessen ble såpass, at regional-kanalen for Baden-Würt-temberg, SWR2, sendte det i reprise søndag 10. de-sember fra 16.00 til 17.00.

Stykket heter "Come back, Liza", og ble sendt første gang i Østerrike i 1999. Det handler om en ung vestlending som blir sjømann for å komme til de samme stedene i Afrika som sin far, som dro til sjøs da sønnen var fem-seks år. Det er vel ikke for mye å røpe, at han ikke finner sin forsvundne far. Derimot treffer han på det meste en ung sjømann alltid traff på... på 60-tallet.

Hørespillet, som man kaller det på tysk, består av en fortellerstemme, og man får inntrykk av at det leses fra en roman, men der opplesningen avbrytes re-gelmessig av en svært rusten og notesjanglende stemme som synger enda verre enn Tom Waits, og kun med trekkspillakkom-pagnement. Det låter herlig.

29. mai 07:

Skøyteløperen Claudia Pechstein skal trene med norske herre-eliteløpere!

ZDFtext melder i kveld at den femdobbelte gullvinneren på langdistanser, den 35-årige Claudia Pechstein, skal trene i Oslo sammen med norske eliteløpere - også herreløpere - fra høsten av.

Hun og Anni Friesinger trente inntil for et år siden med de beste tyske herreløperne, men en nyorganisering av eliteaktivitetene gjorde at de begge måtte trene alene, eller med kvinnelige løpere, i fjor. For begge var det muligens en årsak til at resultatene ble dårligere enn forventet.

Nå tar altså den vakre Claudia tyren ved hornene, og assosierer seg med de beste norske løperne. Vi bare nevner i forbifarten at hun er gift...

Claudia måtte skaffe seg ny trener, siden hennes trofaste trener Joachim Franke nå er blitt 67 år, og går av med pensjon. Mon hun har kapret Müller til å ta seg av henne? Hun gir pressekonferanse i den norske ambassaden i Berlin i morgen.


Claudia trener i Oslo fra 4. juni
Fotball-linker
            
Tilbake til
Tyskland-siden
Tilbake til
Den norske Bundesliga-siden
Baksiden
Johann W. Goethe-siden
Texte auf Deutsch
Store nyheter i Tyskland
Smånytt fra Tyskland
Tysklands-opplevelser
Brage Forlag-siden
Sitat-siden
Rock- og Pop-siden
Intervju med Karl Ove Knausgård 4. oktober 2011

Knausgård om Adolf Hitlers "Mein Kampf", 4. oktober 2011