26. oktober 2001
_____________________________________________________________________

Brudd på sikkerhetsforskriftene i Baden-Württembergs 4 atomkraftverk gjennom 17 år
_____________________________________________________________________

Nyhetene blir verre og verre dag for dag for oss som bor i Baden-Württemberg. Ikke det at vi har hatt en hemmelig supergau - men for oss og for alle regjeringer i Tyskland og i delstaten Baden-Württemberg, er det gjennom de siste 17 årene hemmeligholdt at det systematisk har foregått alvorlige brudd på sikkerhetsbestemmelsene.

Av Odd Magne Hansen

Det er kjølingssystemene for brennstavene som ikke har vært i funksjon slik de skulle - mao: Hadde uhellet vært ute, slik at nødnedkjølingssystemet hadde måttet trå til, hadde det ikke virket slik det skal. Da kunne en supergau vært et faktum. Hvor mange millioner stråleskadde det kunne ført med seg, midt i Europa, i et av de mest tettbefolkede områder i Tyskland, det kan bare katastrofefilmforfattere tenke seg.

Miljøvernminister Ulrich Müller i Baden-Württemberg er rystet: Vi er ikke blitt informert av atomkraftverksledelsen, hvordan skal vi da kunne foreta oss noe, spør han, med skremt ansiktsuttrykk. Og, hevdes det: Minister Müller ble ikke informert av sine egne folk i miljødepartementet - før seks dager etter at flere underordnede visste om saken!

Etter at det først ble kjent at ett atomkraftverk hadde forbrutt seg, kom det et par dager senere frem at det hadde forbrudt seg på samme måte i 17 år!

Og så, enda et par dager senere, i dag, ble det gjort kjent at alle fire atomkraftverkene i Baden-Württemberg antagelig like lenge har hatt samme rutinemessige brudd på de strenge sikkerhetsforskriftene. Disse er: Bietigheim, Neckarwestheim, Philipsburg og Obrigheim.

Den siden 1998 sittende tyske regjeringen av Arbeiderpartiet (SPD) og De Grønne (ligner en del på SV) vedtok for et års tid siden at alle tyske atomkraftverk skal stenges etter en nøye utarbeidet tidsplan - det siste om 32 år. (I parantes nevner vi antydningsvis at det kommer en del valg, og dermed nye regjeringer, før den tid!)

Den tyske bestselgerforfatteren Johannes Mario Simmel synes dermed å ha mer enn rett i sin roman om sikkerhetsbrudd i tyske atomkraftverk, og hemmelighold av dette, i sin roman fra 1990, "Om våren synger for siste gang lerken".

Sannheten har nå vist seg å være mye verre - med hensyn til hemmelighold. Så får vi bare håpe at vi ikke også alle er blitt hemmelig bestrålt.


27. oktober 2001
Ledende politikere fra opposisjonen i delstaten Baden-Württembergs parlament har ikke uventet krevd at miljøvernminister Müller må gå.


"Sikkerhetsbrudd rutine i alle tyske atomkraftverk"

Administrerende direktør i Energie Baden-Württemberg, Gerhard Goll, hevder i Stuttgarter Zeitung i dag at de samme brudd på sikkerhetsbestemmelsene som er fastslått i Baden-Württembergs kjernekraftverk, lenge har vært daglig rutine i alle tyske atomkraftverk.

Det dreier seg om at beholderne til nødkjølesystemet ikke har vært tilstrekkelig fyllt opp med vann.

SPD og De Grønne hevder at miljøvernminister Müller har løyet i sakens anledning, og krever fortsatt med styrke hans avgang.

Stuttgarter Zeitung, som er den største avisen i Baden-Württemberg, og som er minst like seriøs som Aftenposten kanskje var for 40 år siden, kalte i en lederkommentar allerede lørdag saken for en skandale.


Se også artikkelen øverst på siden.

_____________________________________________________________________

_____________________________________ Goethes hjemmeside _____________________________________


Til toppen

Stor-nyheter i Tyskland
Smånytt fra Tyskland
Tysklands-opplevelser

Bob Dylan-siden
Tyskland-siden

All tekst: ©Brage Forlag