11. september 2001 i Washington  

Av Knut Reiersen

Hey,

Yesterday her i Washington DC, USA, var meget spesiell, nesten ubeskrivelig. Det kan ikke beskrives med ord.

Anyway, som vanlig så satt jeg og lyttet til min favoritt radio station rundt 9.00AM, eastern US time. Min frokost var ekstra spennende, siden jeg hadde kjøpt norsk/europeisk brød og bringebærsyltetøy fra Sveits på mandag. Frokosten smakte himmelsk godt denne tirsdag morgen.

Plutselig skjønte jeg at noe alvorlig var på gang. Ingen musikk, ingen reklame, kun alvorlig bakgrunns nyheter fra FM 107.3. Jeg justerte opp volumet og lyttet....

Radio host "Jack" annonserte igjen og igjen at et fly hadde kræsjet inn i "The World Trade Building" i New York.

Jeg gikk øyblikkelig inn i stua og slo på TV'n. Alle nyhetskanalene hadde nå fokusert sine sendinger og kameraene på "The World Trade Building" i røyk/flammer. Merk, dette var bare noen minutter etter at det første flyet kræsjet inn i det ene tower.

Jeg bor 5 kilometer fra Pentagon og down town Washington DC. Min jobb er lokalisert 8 miles west, så jeg har aldri problemer med trafikk etter 9AM. Det er dog alltid en del trafikk ut av byen tidlig på morgenen, men denne dagen var spesiell. Nesten ingen biler, meget lite trafikk, ingen aggressive drivers, ingen høy musikk fra bil stereo's etc.

Som vanlig kjørte jeg til mitt kontor rundt 9.30AM. Jeg skjønte at her er noe alvorlig på gang, vi forsto alle at New York var bare begynnelsen. Vi alle skjønte det, bilistene rundt meg lyttet til radiosendingene, kunne se bilisters ansiktsuttrykk, stemningen var meget amper.

15 minutter etterpå parkerte jeg og steg inn i CJ-bygningen (Conrad-Johnson, firmaet jeg jobber for, www.conradjohnson.com). Alle mine kolleger lyttet til radiosendingene på jobben. Vi alle visste at det sannsynligvis ville komme til å skje noe her i USA's Capital. Ingen jobbet, alle satt og hørte på nyhetssendingene.

En naborestaurant hadde TV'n på (som alltid her i USA). Jeg bestemte meg for å gå bort og se hva slags nyhetsbilder TV news kanalene sendte ut. Dette var rundt 9.45AM. Det kom nyhetsbilder inn med nye nyheter hele tiden, fra 9.00AM til 12.00AM. Stemningen var sjokkerende, alle sa "O' My God", hver gang en ny sjokkmelding ble annonsert.

Jeg var nesten i sjokk klokken 11.30AM. Vi var nå klar over at begge World Trade Building's var ødelagt, Pentagon var angrepet, 2 fly var American Airline's og 2 fly var US-airline's. Vi fryktet at flere byer ville bli angrepet, spesielt the west coast?

Jeg bestemte meg for å reise hjem, inn til byen. Det var ikke så lett, siden alle veiene var åpne kun for utgående trafikk. Omsider kom jeg meg hjem til North Arlington. Måtte krysse politisperringer, og kjøre gjennom boområder, som du må være lokalkjent for å finne. (Merk alle bilistene var i en slags "respektfull stemning", if you know what I am talking about...)

Min kjæreste er flyvertinne for AA og var på vei hjem til Dulles airport, tirsdag morgen. Kunne hun være "one victim"? Hun returnerte ikke mine call's.

Jeg fryktet det verste. Heldigvis var hun strandet i Chicago. (Jackie har jobbet som flyvertinne i nesten 14 år og flyr ofte AA fra Dulles til "the west coast". Hun kjente meget godt alle flyvertene/flyvertinnene på AA, som styrtet i Pennsylvania.)

Hva med mine 7-8 venner, som jobber i Pentagon? Kunne de være victims? (Så langt så er de safe.)

En av mine beste venninner har jobbet mange år "in the Pentagon building". Lucky for her, she got a new job last week for the gov., og jobbet ikke der denne uken. Siste arbeidsdagen var fredag sist uke. ("N" er faktisk fra Tveit uten for Kristiansand.)

1.00PM Tuesday afternoon, bestemte jeg meg for å sykle bort til Pentagon. Alt var "stengt" for biler. Politi stoppet og sjekket alle bilene inn til DC.

Sykling derimot var "No Problem". Jeg kunne sykle helt bort til Pentagon bygningen. Det var en meget ubeskrivelig stemning. Røyk steg fortsatt opp fra området, men det så ut som de hadde alt under kontroll. Jeg var trolig 300 meter fra bygningen. Alt jeg kunne se var et stort sort hull i bygningen. Ingen tegn til flyvrakrester. Kun et sort mess. Ingen panikkstemning. (Thank God it's not like New York.*** Jeg var på toppen av World Trade Center - i 1999 - tenk disse to bygningene eksisterer ikke lenger! ***Ufattelig***)

Anyway, alle veiene var tomme for biler rundt Pentagon. F16 fly periodisk over himmelen. Helikoptere hele tiden over oss.

Stemningen kan sammenlignes med norsk begravelse. Alle snakket lavt, respektfullt, alle var vennlige etc.

Anyway,

What a day! Vi har nå sett, som amerikanerne sier, "The worst of evil".

Have to get back to work. Take care!

Knut Reiersen, 12. september 2001, kl. 19.48 norsk tid.


PS 13. sept:
Jeg skrev at flyet styrtet i Pennsylvania. Det flyet jeg snakket om styrtet rett inn i Pentagon. Min kjæreste kjente alle flyvertene/flyvertinnene.

Stor-nyheter i Tyskland
Smånytt fra Tyskland
Tysklands-opplevelser

Bob Dylan-siden
Home
Til toppen
Tyskland-siden
All tekst: ©Brage Forlag