Stalingrad 1942/43
(Foto: www.zdf.de)

"I gatene lå døde hester. De spiste vi. Da de var oppspist, spiste vi hunder. Da det ikke fantes flere hunder igjen, spiste vi katter. Og da det var slutt på dem, spiste vi de døde soldatene. De lå dypfryst i gatene. Kjøttet i baken ble skåret vekk, og spist. Det var mykt. Vi gikk ut på gatene og skar oss kjøtt, det gjorde også de tyske soldatene."

Russisk kvinnelig sivilist i Stalingrad vinteren 1943.


"Nede i en kjeller lå 300 hardt skadede. De hadde ingen forpleining, de ble ikke hjulpet. Hadde ikke noe å spise. De lå der og døde. Ingen av dem overlevde. Det var et liklager, men det levde. En mann lå med åpent brudd på hodeskallen. Begge bena var borte. Han var blitt forrykt. Skrek uopphørlig ordre i alle retninger, om angrep. Det var en fryktelig likstank der."

Tysk lege i Stalingrad.


"Da vi hadde overgitt oss, måtte vi i dagevis fullstendig utmattet, utsultet, tildels alvorlig syke marsjere i isende kulde gjennom snøen, på vei mot fangeleiren. Overalt lå stivfrosne soldater og likdeler som vi måtte skritte over. Mange døde under marsjen, og kom aldri frem til fangeleiren. Av de 100 000 tilfangetatte tyske soldatene, var det bare 6 000 som overlevde fangenskapet, og kom tilbake til Tyskland. Vi hadde nesten ikke noe å spise i Sibir. Det fantes ikke mat. Russerne hadde nesten ikke mat selv."

Tysk fange fra Stalingrad.


Fra TV-dokumentaren Stalingrad, del 3, i ZDF, under ledelse av Guido Knopp. Vist 28. januar 2003, kl. 20.15.

Det ble vist mange autentiske dokumentaropptak fra kampene og skyttergravene, sivilister i byen, og fra fangemarsjen. Det ble vist intervjuer av overlevende øyenvitner, soldater og russiske sivile, opptak som er gjort nylig, spesielt til denne serien.

Dette er det sterkeste jeg har sett noengang, på TV eller kino. Det var virkelighet, ingen Hollywoodfilm.

Denne serien bør absolutt vises på norsk TV.

(Odd Magne Hansen, 28.01.03)
All tekst: ©Brage Forlag

Goethes hjemmeside       Odd Magne Hansens hjemmeside       home

"Store nyheter i Tyskland"      "Småsaker"        Tyskland-siden