Sensasjon: Den nye paven en tysker!

Det er ikke til å fatte, og tyskerne er forbløffet: Den nye paven kommer fra Bayern! Selv om kardinal Ratzinger hos de såkalte bookmakerne i England gjaldt som favoritt, var det likevel ikke mange tyskere som trodde at han skulle bli valgt. Pressen har informert om at favoritten i pavevalgene vanligvis ikke blir valgt, og det har både menigmann og toppolitikere også gått ut i fra.

Det slo derfor ned som en bombe i går Joseph Ratzinger var valgt. Landets ledere viste glede over valget, og sendte pr. nyhetssendinger sine gratulasjoner til Roma.

 

Avisen ”Bild” har følgende gigantoverskrift på førstesida i dag:

Vi er pave! Høres litt rart ut på norsk, og forsåvidt på tysk også, men avisen mener dermed å uttrykke seg på samme måte som de gjør når Tyskland blir verdensmester i fotball: Vi er verdensmestere!

 


Den nye paven, Benedikt XVI.

Omstridt i hjemlandet!

Men – langt fra alle tyskere er glad for valget. Mange mener at Ratzinger er alt for konservativ, at han, dersom han kunne, helst ville innført inkvisisjonen igjen. Han har gått sterkt imot kvinnelige prester, enhver abort, og fellesgudstjenester på tvers av Luthergrensa.

Odd Magne Hansen 20.04.05, kl. 16.20


 

Pavens bror sjokkert og deprimert

 

Det er ikke til å forties, at den nye Bayernpaven blir gjennomanalysert og kommentert i det brede og vide her i Tyskland. I et glimrende talkshow sent i går kveld, hadde fotballreporter Johannes B. Kerner et intervju med pavens tre år eldre bror, Georg. Det ble informativt.

 

Liker å vandre i naturen

Frem kom at de to brødrene ble viet til prest på samme dag, i 1951. Hans kjæreste fritidsbeskjeftigelse, bortsett fra å samtale med bror og andre kjente, er å gå på vandreturer i naturen, da helst sammen med gode kjente. Som barn ville Benedikt XVI bli maler eller murer.

 

-Hvordan reagerte du på nyheten om at din bror var utnevnt til pave, spurte Kerner.

-Jeg ble sjokkert og deprimert, svarte Domkapellmeister a. D. Georg Ratzinger.

-Deprimert?

-Ja, jeg så fram til at han skulle trappe ned sin virksomhet, roe seg ned de siste årene av livet. Å påta seg et så stort oppdrag i en alder da andre forlengst er pensjonert, er en stor belastning. Vi hadde sett fram til å tilbringe mer tid sammen. Nå blir det motsatte tilfelle.

 

Har vaklende helse

-Du snakket med din bror på telefonen i dag tidlig, morgenen etter at han ble valgt. Hva sa du til ham?

-Ikke så mye, det ble ikke tid til å snakke lenge. Jeg ønsket ham helse og sunnhet.

-Ja, jeg vet at din bror har hatt to mindre hjerneslag for et par år siden. Hvordan er hans helse nå?

-Han har kommet seg fint. Han er frisk nå, han har det bra.

-Benedikt XVI er som kardinal Ratzinger blitt mye kritisert for sin konservative lære. Diskuterer dere mye teologiske spørsmål når dere er sammen?

-Nei, vi snakker om personlige ting, dagligdagse ting. Om opplevelser, hendelser.

 

Paven er beskjeden og genert

To tyske Vatikanpressefolk deltok også i sendingen. Det hersket enighet mellom alle tre, at Joseph Ratzinger har vært en litt beskjeden, tilbakeholden, genert mann, en tanke sky.

 

Vi bør kanskje nevne at såkalte ”talk-shows” på Tysklands to ”NRK-kanaler”, ARD og ZDF, er alt annet enn show. De inneholder rett og slett svært interessante samtaler med folk som har noe å si. Ikke munnhuggeri, ikke snakking i munnen på hverandre, ikke utidige avbrytelser (nesten IKKE avbrytelser).

 

Med bakgrunn i den nye pavens beskjedne legning, kom det også fram at ”bad” i mengden for ham vil være utenkelig. Benedikt XVI er ingen showfigur, og ikke charismatisk.

 

Gi ham en sjanse

Omkvedet i Tyskland er: Gi ham en sjanse, kanskje vil han være mindre konservativ nå som han er pave. Som teologi-professor, filosof og tenker har man andre hensyn å ta, enn man har som pave. I sin første gudstjeneste i går, gikk han jo også allerede inn for tverrkirkelig samarbeid, noe han som kardinal var heller avvisende til. Og kanskje blir han rett og slett mer folkelig? Det er art hvordan et embed kan endre enkelte personer.

 

Til slutt nevner vi at paven kommer fra småbyen Marktl ved den østerrikske grensa, der han ble født i 1927. Marktl er nesten naboby med Hitlers hjemby Braunau på den andre siden av grensen. Likevel bør enhver som har litt fornuft igjen, la være å gjøre et poeng av det.


Viva il Papa! - Es lebe der Papst!

 

Paven poetisk - og tapte mange diskusjoner med 68-erne

Paven var under -68-revolusjonen professor ved undiversitet i Tübingen (1966-1969). Han syklet til jobben hver dag, mens hans nærmeste kollega Hans Küng kom i Alfa Romeo (de hadde like lang vei). Han likte å diskutere med -68-erne, men ble ikke akkurat tatt på med silkehansker i diskusjonene. Paven snakker flytende tysk, fransk, italiensk, engelsk og latinsk.

Senere har en av hans studenter uttalt: På poetisk ordnet vis snakket han om troens hemmeligheter. I sin bok "Fra mitt liv", skriver paven: Eksistensialismen falt sammen, og den marxistiske revolusjonen glødet på hele universitet, og skaket det opp i sine grunnvoller.

Han forteller videre at selv om man hadde kunnet forvente at det teologiske fakultetet ble til en forsvarskanse mot den marxistiske fristelse, ble det isteden dettes egentlige ideologiske senter.

Dyktig pianist
Den nye paven er også kjent for å være utpreget intellektuell. Vanen hans da han bodde i Tübingen, var at da han forlot skrivebordet sitt ved 23-tida, satte seg ved pianoet og forlystet seg selv med vakker musikk, noe alle naboene til det tidspunktet på døgnet, visstnok ikke skal ha satt like stor pris på. Men - paven skal være en god pianospiller. Om kanskje ikke så rocka som Elton John.

Odd Magne Hansen 21.04.05, kl. 14.12

28.11.03:    Top Ten - alle tiders største tyskere

 

 

Stor-nyheter i Tyskland

Smånytt fra Tyskland

Tysklands-opplevelser

 

Bob Dylan-siden

 

Tyskland-siden