Lavine-ulykkene i Galtür

E-mail til venner i Norge

VI VAR 3 GANGER I GALTÜR, SISTE GANG I JANUAR I FJOR. Tenkte å dra dit i februar i år, men booket i Sveits i mars i steden. I ettermiddag gikk, tror de, tre laviner samtidig inn i landsbyen, de vet ikke hvor mange som er begravd.

I fjor fortalte vår vert om alle de verste lavinene som hadde vært der siden århundreskiftet. Det var ikke til å tro, hvor langt ut på flatmark fra fjellet de kunne gå. Nå har de gått enda lenger. Kanskje lever han ikke mer.

Professoren til min samboer pleier også å feriere der. Men heldigvis reiste han ikke i år.

I vårt distrikt truer århundreoversvømmelse.

Det har snødd i dag også, men våt snø her. Mye nedbør denne vinteren.

Hilsen Odd

Stuttgart, 24. februar 1999, kl. 22.17

PS kl. 22.52:

Folka i Galtür er innesperret pga snøstorm. Hjelp kommer ikke inn, og ingen kan komme vekk derfra.

Ca. 50 skal være tatt av lavinen. 8 funnet døde. 20 skadde, og 25 savnet. De skal ha opptelling, for å finne ut hvor mange som savnes... Ingen vet hvor mange som ble tatt da lavinen gikk gjennom gatene. Minst 5 hus skal være tatt.

Tenk deg angsten... Det kan jo hele tiden komme nye laviner... Det snør og snør, og stormen uler.

Skal komme 30 - 50 cm snø i natt. Lavinefaren øker kanskje ytterligere...

DS.Torsdag, 25. februar

Onsdag kl. 12.30 finnes ennå ingen fjernsynsbilder fra Galtür. Redningsledelsen er lagt til Landeck, ca 30 km lenger ned i dalen. Derfra flyr helikoptere fra i dag tidlig inn med utstyr, og har nå fraktet alle skadde ut, til sykehus. Hit er også pressen kommet. Et fjernsynsbilde viste en intetanende pressefotograf, med sitt potente kamera rundt livet. Han stod og smilte. Endelig litt action...

I et telefonintervju nå kl. 12.30, sa den tyske legen Ulrike Köhler, som var i Galtür på ferie, fortvilt at det behøves langt flere helikoptere. Lavinefaren er ekstremt høy, og panikken stor. To tusen mennesker vil vekk...

Det er nå bestemt å evakuere 20 000 mennesker, som er innesperret i Paznaun-dalen, der Galtür ligger. Til natten er det meldt nytt uvær med sterk vind og snø. Tidens timeglass renner raskt ut i snøen...

Det hevdes at lavinen var 0,8 kilometer bred. Først ble det mørkt, pga. snøstøvet som lavinen slengte mot himmelen. Så kom snøen buldrende. Ingen redning mer, for de som var i veien for snømengdene. Det hevdes nå at 10 hus skal være tatt av skredet. Antagelig er mer enn 40 mennesker omkommet. Den alvorligste lavineulykken i distriktet i dette århundrede.

Galtür ligger 1584 m.o.h., har 700 innbyggere. De fleste lever av turisme, noen driver litt landbruk. De steile fjellene rundt på 3 kanter stiger mer enn 1000 meter høyere til værs. En lavine kan oppnå opptil 300 km/t. Da stoppes den ikke av noen hundre meters oppoverbakke, dersom den inneholder nok tonn med løs snø, som kan pakke seg til betonglignende tilstander der den stanses...

Det er kartlagt ca. 6 000 steder i Østerrike, der det er fare for at laviner løsner.Torsdag ettermiddag, 25. februar

I går raste en ny lavine, 200 meter bred, ti meter høy, inn i landsbyen Valzur øst for Galtür, fire kilometer lenger ned i dalen, retning Ischgl, og knuste tre hus. 9 personer ble tatt av snømassene, 3 reddet, 6 omkom.

Meteorolog varslet laviner på forhånd

Onsdag stod en meteorolog fra det østerriske fjernsynet, Erhard Berger, frem i et intervju ute i snøværet og fortalte at han hadde varslet 3 meter snø i Silvretta-regionen, der Galtür ligger, i løpet av tre-fire dager. Den forbitrede meteorologen konstaterte at de nødvendige tiltak ikke var satt i verk. "Når tre meter snø faller på så kort tid, da kommer det skred, det vet man", hevdet han med styrke.

"Da to og en halv meter var kommet, utløstes skredet i Galtür. Til nå er det kommet 2,88 meter", sa han mens snøen fortsatte og dale, og la seg som et hvitt lag over anorakken. "Ble du hørt", spurte intervjueren. "Hørt, ja, men ble noe gjort? Det ble vel håpet at varselet var overdrevet. Det er ofte slik, den som bringer dårlige nyheter er lite populær. Prognosen ble ikke tatt alvorlig av de ansvarlige myndigheter."

Sterke ord, fra en forbitret meteorolog.


Søndag ettermiddag, 28. februar

Veien til Galtür åpnet i dag

I ettermiddag ble veien til Galtür, som går gjennom den dype og åletrange Paznaun-dalen, igjen åpnet for vanlig biltrafikk, og tirsdag finner begravelsen av tettstedets egne omkomne sted. Antall døde i skredulykkene i Galtür og Valzur var til slutt kommet opp i 38.

Veien mellom Ischgl og Galtür er ca. 9 km lang. En interessant langrennsløype snor seg også gjennom dalen, tildels oppe i dalsiden. Den løypa er nok stengt... Samme skjebne vil med sikkerhet også veien oppleve flere ganger i løpet av den tragiske vinteren 1999.

Mandag, 1. mars

Deutsche Presseagentur (dpa) melder at Galtür ligner en spøkelsesby. Kun 200 gjester er igjen, knapt noen beveger seg utendørs. Kommunen har besluttet å innstille all heisdrift på ubestemt tid, og å la alle vintersportsanleggene ligge i ro.


Lørdag, 6. mars

Heisene åpnet i Galtür - bakkene tomme

Det meldes at skiheisene i dag ble gjenåpnet i Galtür, men at de kjørte tomt. 2% av sengene er belagt. Fjernsynskanalen ARD intervjuet en gjest, den eneste på hotellet. Glad og fornøyd i solveggen, opplyste han at han ikke var redd.

Ellers har det vært arrangert bussreiser fra München og Stuttgart til Galtür, slik at de fleste av de 1500 etterlatte bilene nå er hentet. Fra Holland kom et fly med 200 hollendere i samme ærend. De ca. 150 lavineskadde privatbilene er enten brakt til verksted, eller til höggern. En rekke sesongarbeidere i turistnæringen i Galtür er sendt på tvangsferie.


Stille i Ischgl
Torsdag meldtes det fra Ischgl at uken hadde vært ytterst stille. I de tidligere ofte overfylte bakkene, var plassen meget god. Likedan i Kustallen ("Kuhstall"), det kjempepopulære discoteket som ligner, ja akkurat, en kustall. Det er vanligvis totalt pakka, og med kjempestemning!! Det reklameres med at etter første øl der, forsvinner alle hemninger. Det kan vi underskrive på!

(En må her legge til, at når det er nok snø, og alle bakker er farbare, kan man uansett finne god plass for sine svingende ski i Ischgl, særlig øverst på fjellkammene der en kan fortsette skiopplevelsene ved å surfe på silkemyk snø inn i Sveits, i eller utenfor preparerte løyper. Utsikten til alpespissene 360 grader rundt, er i solskinn et fantastisk skue! Rekker man ikke siste heis opp over kammen, inn i Østerrike igjen, er man derimot ille ute.)

Vi anbefaler hermed Ischgl på det varmeste. Men heiskøer hersker i de nedre regioner i godvær!


Onsdag, 5. mai

To tatt av lavine i nabodalen - 1 drept
Det meldes i dag at en tysk skiturist er omkommet i en lavineulykke i die Ötztaler Alpen, der Sölden er det mest kjente skistedet. Fjellområdet ligger 40-50 km i luftlinje øst for Galtür. Ved ulykken i Galtür ble redningssentralen lagt til Landeck. Derfra går Paznaundalen, der Galtür og Ischgl ligger, mot sydvest og Kaunserdalen som går inn i die Ötztaler Alpen, mot syd.

Den 26-årige skiturgjengeren utløste selv den 50 meter brede lavinen gjennom sin ferd i det bratte og rasutsatte området. Hans 63-årige ledsager overlevde ulykken i god behold, men greidde ikke redde sin turkamerat.


Mandag, 17. mai

80 millioner kroner til lavinesikring i Galtür
Deutsche Presse Agentur (dpa) melder at det skal investeres tilsammen 100 millioner kroner til sikring mot skred i Paznaundalen, der 38 mennesker mistet livet i rasulykkene i vinter. Av beløpet går 80 millioner til sikring av Galtür.

Tryggheten kommer imidlertid ikke over natten. Beløpet er vedtatt bevilget av den Østerrikske regjeringen, i løpet av en periode på ti-tolv år.

Det skal bl. a. bygges en 130 meter lang "skreddemning", som skal beskytte de utsatte husene i Galtür. Hele strekningen som skal sikres, er på 12 kilometer.

Valzur bygges opp igjen - på nytt sikkert sted
Samtidig meldes at det knøttlille stedet Valzur, som ble ødelagt av
snøskred 25. februar, der 6 mennesker omkom, skal gjenoppbygges på et lavinesikkert sted. Arbeidet med gjenoppbyggingen starter i slutten av mai.


Tip:
Ernest Hemingsways novellesamling "Men Without Women" fra 1928 inneholder en kort, velskrevet og interessant, men makaber historie fra Galtür.

Novellens tittel er "An Alpine Idyll".

Bob Dylan i Ischgl


28. des. 1999:

Ni drept av lavine ved Galtür

Det meldes i kveld om en ny ulykke ved Galtür. Denne gangen er det ti skiløpere fra Tyskland, som ble tatt av en lavine i Jamtal. Av disse er 2 gravd levende ut av sneen med hendende, av andre overlevende, mens åtte er gravd døde frem. Forholdende i Galtür er ikke ulike det de var i februar, mye sne har falt, og med vindretning annerledes enn vanlig. Forholdende er derfor uberegnelige.

Landeshauptmann Weingartner i Tyrol opplyser at det var sendt ut lavinevarsel, grad 4, på en skala som har 5 som øverste faregrad. Han sier at grad 4 innebærer at skiløpere ikke må være underveis, og mener skiløpernes tur nesten kan sammenlignes med selvmordsforsøk.

Det meldes at de to overlevende er hardt skadd, og oppholder seg på Jamtalhytta, ei hytte som tilsvarer og ligner de Turistforeningen har i norske fjellheimer. Det er i kveld ikke mulig å komme frem til hytta, verken med helikopter eller på annet vis, meldes det.

Jamtal er en dal som starter i Galtür, og går opp i en fantastisk flott breheim. Jamtalhytta ligger 15 km fra Galtür.

PS: Sent på kvelden meldes at en av de hardt skadde nå er død.Link til offisiell info-side om de aktuelle forholdene i Tyrol: Service-side i Tyrol

Link til "Den Tyske Turistforeningen": Deutscher Alpenverein e.V.


Home            Odd Magne Hansens hjemmeside           Til toppen


Stor-nyheter i Tyskland
Smånytt fra Tyskland
Tysklands-opplevelser

Bob Dylan-siden
Tyskland-siden


All tekst: ©Brage Forlag