-Jeg skrev Sofies verden på tre måneder

Jostein Gaarder møtte et lydhørt publikum i Stuttgart

 

Vi er i Osianderische Buchhandlung, (neben dem Rathausplatz), i Stuttgart, Donnerstag, den 10. Okt. 2002, og en mann med lett lysspraglet, mørkegrått, kort skjegg, og mørkegrått halvlangt hår med viker kommer inn og setter seg bak en framstilt pult. Jostein Gaarder er på lesereise i Tyskland, for å markedsføre "Der Geschichtenverkäufer" ("Sirkusdirektørens datter"), og møter i kveld et interessert og fulltallig publikum.

 

Av Odd Magne Hansen

Etter at bortimot en times lesing er over, tar Norges mest berømte nåtidsforfatter spørsmål fra publikum. Han opplyser at det kan hende han ikke forstår alle spørsmål på tysk, ”men dere kan bare prøve. Så svarer jeg på engelsk.”

 

Her et redigert utvalg av hva han fortalte:

 

-Jeg har en bror og en søster. Mine foreldre var personlig kristne, men liberale. Begge underviste på gymnaset. Da jeg var barn, elsket jeg selskapene de hadde hjemme. Da ble det spilt piano, og det var mange forskjellige typer mennesker der, og mange interessante diskusjoner. Jeg lærte at det var akseptabelt at folk har forskjellige meninger.

 

Som barn likte jeg å opptre for de voksne, og å fortelle historier. Da jeg var ca 12 år, begynte jeg å lure på hva livet er, hvorfor vi lever. Er det ikke fantastisk og utrolig at vi lever, spurte jeg de voksne stadig vekk. Men de svarte bare, nei, hvorfor det, vi lever, det er jo sånn det er, ikke tenk for mye på det. Men det hjalp ikke, jeg ble mer og mer fascinert av verden, og fortsatte å synes at det er fantastisk at vi lever, og undre meg over det. Og jeg tenkte på at livet, sett i et videre perspektiv, muligens er meget kort.

 

Nå er jeg femti, fylte det for noen måneder siden. Men jeg er fortsatt som en tolvårig gutt inni meg, i tillegg til at jeg også er en voksen mann. Det er fint å være begge deler, det er ikke så mange som er det.

 

Jeg giftet meg som ung mann, og var veldig forelsket. Nå har vi vært gift i 30 år, og jeg er fortsatt like forelsket i henne. Vi har to voksne sønner.

 

Da jeg kom til Hamburg og begynte lesereisen på mandag (7. okt. 02), sa jeg til forlagsrepresentanten at jeg ikke kan snakke tysk. Jeg trenger tre-fire dager før jeg kan snakke tysk, sa jeg. Og nå har jeg snakket flere setninger på tysk allerede. Hørte dere?

 

Sofies verden skrev jeg på tre måneder. Da var jeg virkelig inspirert. Jeg sa til min kone at nå skriver jeg på en bok som jeg har tro, som jeg tror kommer til å bli populær i hele verden. Hun sa vel, javel, du får skrive den da, men vær rask, du tjener jo ikke noen penger når du skriver.


Jeg hadde undervist filosofi ved universitet i Bergen i 12 år, før jeg skrev Sofies verden. Så all det filosofiske stoffet måtte jeg jo ikke slå opp, det hadde jeg i hodet.

 

Jeg bodde i Bergen og skrev i en garasje. Den garasjen er nå berømt.

 

Nå skriver jeg på en hybel i Oslo, som jeg benytter som kontor. Jeg går mye på ski.

Den siste boka mi skrev jeg på mellom fem og seks måneder. Begynte i januar 2001, og var ferdig i juni. Så gikk manuskriptet en stund frem og tilbake til forlaget. Men da hadde jeg hatt ideer til boka i hodet i to år før jeg begynte å skrive.

 

I en av bøkene dine er hovedpersonen en kvinne. Er det ikke vanskelig for deg å skrive om følelsene til en kvinne, så godt som om du selv skulle ha opplevd det?

 

Etter en tid begynte pengene å strømme inn. Jeg snakket med kona om det, og vi ble enige om å opprette en stiftelse, Sofie-stiftelsen. Vi har satt av en sum til den, og den deler årlig ut en pris, på 100 000 dollar. Det handler om miljø, og om å redde denne planeten. Sofies Welt er oversatt til 50 språk. Vi trenger virkelig ikke så mange penger.

 

Gaarder var nervøs da han kom til oppleserpulten, og i begynnelsen. Uttalen på tysk var med ganske stor aksent. Han leste noen ord to ganger, pga at de vred seg i munnen den første gangen. Leste med dramatisk innlevelsesevne. Under spørsmålssvaringen snakket han med hender og armer, særlig for å finne tyske ord. Livlig og levende fyr.

 

Jostein Gaarder virket begeistret og fantasifull, og skriver helt sikkert flere bøker.

 


Lesernes egne dikt

Odd Magne Hansens hjemmeside

Intervju med Fredrik Hossmann

Fredrik Hossmanns hjemmeside

Jan-Tore Bjørndals hjemmeside

Johann Wolfgang von Goethes hjemmeside

Per Einar Jensens verselære

Tyskland-siden

Die Norwegen-Seite

Førstesiden