_______________________________________________________________

Nye penger i pungen! - Folkefest da Euroene strømmet ut av automatene.
_______________________________________________________________

De nye Euro-myntene er vakre - sedlene sånn passe.

Av Odd Magne Hansen
1. januar 2002

Vi gikk til bankautomaten på hjørnet om morgenen den første. Alt som normalt - akkurat som om Euro hadde vært der bestandig. Og akkurat det tror vi den jevne tysker føler også. Det er stort sett bare et par gamlinger, og noen nostalgiske kverulanter, som på forhånd har brydd seg med å klage noe særlig over at Euroen kommer.

Men vi tilstår en ting: Det er ikke helt lett å holde styr på hvor mye penger du har i pungen. Mark og Euro ligger der tett omslynget - og du vet ikke helt hvor mye i helvete er dette egentlig. Litt som å være på kortidsreise i utlandet.

Men skitt au - man vender seg nok til det, og vi tipper de fleste vil kvitte seg med marken så fort som mulig, slik at det blir lettere å holde orden i pungen og i den matematiske del av hjernen.

Vel, myntene er smellvakre, noen er gullaktige i farven - herlig! Sedlene derimot, er mer nøytrale. Og de er mindre enn gamlepengene, men til gjengjeld nesten dobbelt så mye verdt. Det er første gang på mer enn 20 år som undertegnede har opplevd at en hundrelapp er verdt noe særlig!

Og det er jo ikke akkurat hver dag man er live dabei når historiske begivenheter av slik betydning finner sted! Og mange steder skal folk ha stått i kø utenfor minibankene klokka tolv i natt, og tatt i mot sedlene med Champagne.

  
1 Euro = 100 Cent = 1,95583 D-Mark


All tekst: ©Brage Forlag

Les også vår kommentar da Euro ble innført som virkelige virtuelle tallverdier den 1. januar 1999

  Goethes hjemmeside       Odd Magne Hansens hjemmeside       Home

Tyskland-siden

Litt om børs - fra Oslo Børs

Her er du: Kurser og marked/Aksjeindekser/Kursutvikling

Som var hele nasjonen på ferie i eget land. Prisene gikk ned.
_______________________________________________________________

Løssluppen forvirring på første forretningsdag etter Euro-innføringen i Tyskland

Av Odd Magne Hansen
2. januar 2002

-Hvordan går det med Euroen? spurte vi damen bak disken i bakeriet på hjørnet.
-Naja, det er en del forvirring, svarte hun med et hyggelig smil.

-Hvordan går det med Euroen? spurte vi slakteren bak kniven i slakteriet i 1. etasje.
-Naja, sådær, de fleste har bare Mark, sa han lett oppgitt. -Og går du til banken på hjørnet, så er det bare en i kassa! sa han, og ristet på hodet.

Og sannelig min hatt, det er i øyeblikket en opplevelse å bruke penger. Som om hele nasjonen er på ferie, samtidig, i eget land, og butikkbetjeningen også. Folk snakker med hverandre, snakker med betjeningen, som for hver eneste kunde må stille samme spørsmål:

-Betaler du med Mark eller Euro?
-Vet ikke, kommer an på hvor mye det blir, svarte vi, som hadde litt av hvert i pungen.
Det ble 1,80 Euro. Vi la de myntene vi hadde, i hånda hennes. Noen av hver sort. Hun telte, og svarte.
-Ja, det stemmer. Det er greitt. Men ikke vet vi hvor mye vi betalte - det er et styr!

Bankene låser kundene inne!
I den lille bankfilialen på hjørnet var "helvete" løs. Vi undret oss over at folk stod på fortauet, og gikk inn samtidig alle sammen, da det ble åpnet. Hæ? Filialen skulle jo vært åpen lenge allerede. Vi kikket inn. Fullt. Ei vaktdame med bankskilt på brystet stod i døråpningen. Da gruppen var gått inn, gikk hun ut, og låste døra utenfra med nøkkel!

Kundene var innelåst i banken!
-Hvorfor låser dere kundene inne, er dere redd for røvere, spurte vi lett fleipende.
-Es ist viel los heute, svarte hun litt unnskyldende. Altså, vi forstod det slik, at det var nok et sikkerhetstiltak, slik at ingen skulle få stikke av med den enorme summen av kontanter som befant seg i lokalet, Mark som alle ville avgi, og Euro som ventet på stadig tilstrømmende nye kunder.

Inne i banken var det et yrende liv. Begge kassene var dog betjent, og i tillegg gikk en bankkasserer direkte ut i køen, og betjente folk på siden av kassadisken.

Plutselig kom først en av den kvinnelige betjeningen småløpende ut fra bak kassadisken, og inn mellom kundene, tvers gjennom køen, med en stor metallboks i hendene, smilende. Så ei til. Gjett om de boksene var fyllt av gamle mark? De var det nok man skulle røsket til seg og løpt avsted med!

Av nostalgiske grunner ville vi ikke kvitte oss med all marken ennå. Egentlig er den jo gyldig i to måneder til. Kan du veksle denne hundrelappen, slik at jeg får 50 Mark tilbake, og resten i Euro, spurte vi, da kassereren kom inn til oss fra siden, der vi stod i køen.
-Nei, det går nok ikke, sa han. -Vi har ikke D-mark, vi har bare Euro. Det var selvfølgelig bare løgn - var det noe han hadde, så var det mark. Folk kom med plastikkposer med mynter. Men - de hadde ikke lov til å gi dem ut. Markedet skal renses for D-Mark så fort som mulig, selv om den gjelder som betalingsmiddel frem til 1. mars.

 På veggen stod et skilt: "De som vil veksle mer enn 20 000 Mark (85 000 kr) i kontanter, bes henvende seg direkte til representanten som står ute blant kundene og passer på at alt går som det skal." Akkurat det hadde vi ikke noe behov for. Selv om damen var vakker nok.

Etter endt ærend ble hver og en dirigert gjennom halve banklokalet, foran og bak disker, og ledet ut bakveien.

Prisene er satt ned!
I billigsuper'n på hjørnet, Lidl, går det fortsatt bare å løse trillevognende fra kjettingen med D-Mark mynter. Og kassedama (ei hyggelig islamist med hodetørkle) satt med ei bøtte mynter foran seg, inndelt med rom for alle de forskjellige myntene. Men hun hadde problemer med å få tak i dem. Hun kunne ikke snu hele bøtta på hodet, heller.

Forresten, det meste var blitt billigere i hyllene! De hadde avrundet ned på alle varer. Det er jo slik i Tyskland at 9-tallssyken er nesten 100% utbredt, du skal lete meget lenge for å finne en pris som ikke ender på 9. Og siden 1 Euro er 1.95583 Mark, og det egentlig er forbudt å forhøye prisene pga. Euro-innføringen, ser nesten alle priser meget rare ut i dag. 1,54 Euro, 5,11 Euro osv.

På Lidl skinte en vakker skog av rød/orange lapper. På de stod det "Billiger". 1,54 og 5,11 var strøket over, og ny billigere pris var 1,49 og 4,99.

Horene i Hamburg er blitt dyrere
Til slutt tar vi med ei melding fra Bild Zeitung: Horene i Hamburg har i dag øket prisen. Fra 100 DM til 60 Euro.

Økt omsetning i butikkene
Det meldes ellers at omsetningen i butikkene har vært vesentlig høyere enn normalt for 2. januar. Folk syns det er litt mer spennende og litt mer gøy å handle for tiden.