Et lite click, mens musa glir, og bilder gir - reklamekick!

GrafikkGrafikkGrafikkGrafikkGrafikk

Dikt        Johann Wolfgang von Goethe

Bruden fra Korinth  

Fra Athen kom denne unge mannen
til Korinth, der han var lite kjent.
Hans adresse var til borgerstanden,
dit han nå til farens venn var sendt.
Fantes ingen bønn,
datter og en sønn
skulle giftes, slik det var bestemt.

Mon han der vil mottas med litt ære, når han ikke kjøper gunsten dyrt? Han er født med hedendom som lære, hun er kristen og til dåpen styrt. Når det gror en tro kan en kjærlig glo ofte bli til ugress som har yrt.

Da han kom var huset ganske stille, alle sov, men mor var våkevakt. Og hun mottok ham med beste vilje, til det beste rommet ble han brakt. Mat og vin på bord, blant litt blomsterflor, gikk hun ut med ønske om godnatt.

Mens han sitter ved den fine maten, går snart spiselysten helt i stå. Han er trøtt, men spiser av salaten, før han legger seg med klærne på. Nesten sovnet inn hører han brått trinn som går inn den åpne dør på tå.

Det hans lampe blafrende belyser, er ei jente i hvitt slør og drakt. Blygt og stille kommer hun og myser, frem bak pannebåndets gyldne prakt. Da hun ser hans kropp, står hun som i sjokk, inntil...


 
Historien fortsetter over 23 vers til, se boka.Møllerdatterens forræderi

      Hva har den karen her å melde,
      nå før det gryr av dag i øst?
      Mon han var i skogskapellet,
      har bedt og fått litt salig trøst?

Den store bekken ligger frosset, så hvorfor flyr han barfot ned fra høyden der og sverger tosset ut eder over markens sne?

Han kommer dog fra varme senger, og var nok lovet lystens dram. Var kappen ikke om hans lemmer, da hadde han vel dødd av skam!

Den unge slyngel har bedratt ham, så voldsomt at han bråfort stakk. Hans klær ble ikke overlatt ham; nå er han Adam iført frakk.

Men at han snek seg disse veier til slik forbuden farlig frukt, fra haven mølleren jo pleier så skjønn som paradisets bukt?

Han gjentar neppe denne gleden. Han måtte lynkjapt stikke av. Nå roper han her ut isteden, sin bitre klage i fullt trav:

Jeg leste hennes varme øyne, som sa at hun var kjærlig kåt. De viste ingen snev av løgner, men pønsket denne svarte dåd!

Jeg kunne da vel ikke drømme hva hennes tanker foredro? Vi satt der nølende og ømme, mens Amors hjerte slo og slo.

Hun gledet seg til elskovsakten! Men natten tok jo aldri slutt! Hun ropte først på modervakten, da morgenen kom fylt med krutt!

Da strømmet plutslig halve slekten inn, virkelig en menskestrøm; kusinen og den unge knekten, morfar, en onkel og hans sønn.

Det ble et voldsomt ståk, de raste! Ja, alle var som ville dyr. "Og jomfrudommen" - som de maste, "si, ...

Historien utvikler seg over 9 vers til, jfr. boken!


Funnet


    Jeg kom til skogen,
    og ruslet inn.
    Drev uten ærend
    med vær og vind.

I skyggen så jeg en blåveis stå, dens stjerne blinket som øyets blå.

Jeg ville plukke, da sa den pent: Med at jeg visner er du knapt tjent.

Jeg grov dens røtter fra jordens grus, bar den til haven rundt eget hus.

Og den ble plantet et stille sted. Den snakker aldri, men blomstrer ved.Boken inneholder ytterligere 74 dikt fra Goethes omfattende produksjon. Vi vil spesielt henlede oppmerksomheten på «Den skjønne natten», «Hvem kjøper kjærlighetsguder?», det i sin tid meget oppsiktsvekkende «Guden og bajaderen», «Ridder Kurts bryllupsferd», det dramatiske antikrigsdiktet «Ødeleggelsen av Magdeburg», den storartige og burleske «Bryllupssang», «De lystige fra Weimar», det lettbente og morsomme «Den vandrende klokka», samt et av Goethes siste dikt, 80-åringens «Testament».

Syklusen «Sonetter», bestående av 17 sonetter med ingressen «Kjærligheten være lovet; hver en form den er fra oven», foreligger her for første gang i sin helhet gjendiktet til norsk.

Det er også tatt med en del frodige drikkeviser - for å gjøre det poetiske bildet av Tysklands diktergud komplett.SØK OG KJØP: Johann Wolfgang von Goethe: Dikt
Til norsk ved Odd Magne Hansen


"Goethes lyrikk varierer sterkt i uttrykk og sinnstemninger. Den inneholder livskunnskap og visdom, og besitter en spenst og kraft i både form og innhold som plasserer Goethe blant de aller fremste lyrikere noensinne.

Stor utfordring
Odd Magne Hansen går på en grandios utfordring når han henter fram rundt 75 dikt av Goethe og presenterer dem i norsk språkversjon. Hans gjendiktning er imidlertid blitt en fin og interessant reise i mesterens fotspor. En litterær opplevelse vel verd å bli nærmere kjent med. Hansen har holdt seg helt opp til Goethes versemål og rimmønstre, og har ikke gitt seg lettvintheter i vold. Når det gjelder selve språkdrakten, har Odd Magne Hansen stort sett et ryddig og skikkelig forhold til den."

Ola Bruun, Harstad Tidende

Til toppen         Home

Sjekk boka hos  Haugen Bok


Anmeldelser

Originaltekster      Hvem var Goethe?

Goethes hjemmeside - møte med Napoleon

Forlagsinfo - Home      Bestille fra Haugen Bok

Her begynner presentasjonen av Johann Wolfgang von Goethe: Dikt

All tekst: ©Brage Forlag

  En tysk turist sendte oss dette bildet, som han tok i en stor bokhandel i Stavanger under Goethe-jubileet i august 1999.